Tags

, , ,

Pospołu spośród końcem lata i początkiem jesieni rozpoczyna się sezon na peelingi chemiczne (tzw. kwasy). Mają one na celu odbudowę oraz regenerację skóry a zniwelowanie skutków fotostarzenia wywołanych intensywną ekspozycją na blask słoneczne.
Efekty jakie wolno trwać w pobliżu serii zabiegów to: rozjaśnienie przebarwień, ściągnięcie porów, obniżenie ilości zmarszczek, nawilżenie natomiast ujędrnienie skóry, akt prawny wydzielania sebum a obniżka zmian trądzikowych. Do peelingów chemicznych zaliczamy kwasy. Te najczęściej stosowane w kosmetyce tudzież medycynie estetycznej dzielą się na: Uhm (alfa hydroksykwasy), BHA (beta hydroksykwasy), AKA (alfaketonokwasy).
Kwas glikolowy (AHA) praktyczny jest w różnych stężeniach (25% – 70%). Wyższe stężenia mogą znajdować się używane jedynie z wykorzystaniem lekarzy. Kwas glikolowy pozyskuje się z trzciny cukrowej. Posiada najmniejszą cząsteczkę ze wszystkich kwasów Aha, z racji z jakiego powodu wykazuje działanie nawet w głębszych warstwach skóry. Wskazania aż do peelingu kwasem migdałowym to: skóra szara, ziemista, trądzikowa, szorstka, starcza, pozbawiona jędrności, przebarwienia, zaskórniki tudzież grudki, skóra wymagająca regeneracji.
Kwas pirogronowy (AKA) występuje w naturze w jabłkach, sfermentowanych owocach. W gabinetach praktyczny jest w stężeniach 40% – 60%. Posiada ruch sebostatycze zaś dermoplastyczne, wskutek po co znajduje używanie w zabiegach dla skór trądzikowych, z nadmiernym łojotokiem tudzież trądzikiem różowatym. W wyższych stężeniach ma przedsięwzięcie odmładzające tudzież zmniejszające blizny potrądzikowe.
Kwas migdałowy pozyskiwany jest z gorzkich migdałów. Stosowany jest po największej części niedaleko takich problemach skórnych jak: trądzik, przebarwienia, fotoaging, zmarszczki, cierpkość skóry. W charakterze bez porównania nie uwrażliwia skóry na światło słoneczne, w następstwie tego być może być praktyczny przy użyciu zupełny dwanaście miesięcy, także wyraźnie zanim tudzież po opalaniu. Perfekcyjny oraz w celu skór ogromnie wrażliwych.
Kwas salicylowy (BHA) to bez porównania kwas BHA stosowany w kosmetyce. Wykazuje silne akcja przeciwbakteryjne tudzież przeciwzapalne, tedy jest przydzielony po największej części w celu skór trądzikowych kwas na przebarwienia skórne
. Reguluje wydzielanie łój, a z przyczyny działaniu złuszczającemu przyśpiesza odnowę naskórka.
Kwas trójchlorooctowy (TCA) praktyczny jest jeno przez lekarzy w stężeniach 10%-50%. Wywołuje rezultat zbielenia skóry, tzw. następstwo Frost. Po zabiegu karnacja intensywnie łuszczy się, co przypadkiem otrzymać kilka dni. Wskazaniami do stosowania kwasu TCA są: przebarwienia, piegi, zmarszczki, posłoneczne uszkodzenia skóry, blizny potrądzikowe.
Zabiegi chemiczne należy wykonywać w seriach. To, w jakim stopniu zabiegów powinno się poczynić zależy od momentu tego, jaki kwas ma egzystować zastosowany i jaki ambaras chce się wykluczyć. Grunt jest iżby przestrzegać wszystkich zaleceń przekazanych za pośrednictwem kosmetyczkę albo dermatologa. Prawidłowa pielęgnacja domowa przyspiesza efekty natomiast pomaga na dłużej je utrzymać.
Peeling kwasem migdałowym owo puszysty zabieg złuszczania naskórka przy użyciu naturalnego kwasu migdałowego.Zabieg polega na usunięciu defektów kosmetycznych i/lub zmian chorobowych zlokalizowanych w obrębie naskórka względnie naskórka i skóry właściwej. Epiderma składa się z kilku warstw komórek ułożonych jedna na drugiej. Stosując peeling migdałowy wolno spychać poszczególne warstwy naskórka regulując głębokość złuszczania.
Kwas migdałowy jest otrzymywanym z migdałów alfa-hydroksykwasem (AHA). Wykonany w sąsiedztwie jego użyciu peeling chemiczny charakteryzuje brak pieczenia i zaczerwienienia pod ręką dużej efektywności terapeutycznej. Peeling nie wyłącza pacjenta spośród życia codziennego, natomiast pojawiające się łuszczenie jest delikatne tudzież łatwe aż do ukrycie w pobliżu użyciu powszechnie stosowanych kosmetyków nawilżających.Co najważniejsze kwas migdałowy w przeciwieństwie do innych kwasów jako niecodzienny spośród kwasów nie jest fotouczalający co znaczy iż możesz go aplikować latem tudzież użytkować z solarium.
Kwas kojowy – główny punkt stosowany w produktach aż do usuwania przebarwień skóry. Jest uśredniony pod spodem w stosunku do właściwości chemicznych do hydrochinonu. W Japonii kwas kojowy praktyczny jest od momentu 1988r. w preparatach jako element rozjaśniający kwas na przebarwienia
. W USA jest składnikiem roztworów wykorzystywanych w peelingach zaś środkach rozjaśniających skórę. Kwas kojowy wzdłuż własności depigmentacyjnych wykazuje plus impreza antybakteryjne i zapobiega powstawaniu wolnych rodników. Preparaty zawierające ten czynnik nie owszem rozjaśniają przebarwienia, natomiast działają dodatkowo przeciwzmarszczkowo oraz nawilżająco. Koalicja ów najczęściej stosowany jest w stężeniach odkąd 3% aż do 5%. Kosmetyki najnowszej generacji kwasy na przebarwienia
aż do błyskawicznego redukowania przebarwień spośród reguły zawierają go w swoim składzie. Istnieją przekonujące metoda, zarówno in vitro (w probówce) podczas gdy i in vivo (na żywym organizmie) wykazujące, iż kwas kojowy jest ożywiony w hamowaniu produkcji melaniny.

Advertisements