Tags

, ,

Kwas hialuronowy (HA) został oddzielony 70 lat temu. Jego imię pochodzi odkąd szkliście przezroczystego wyglądu (z greckiego hyalos = szkło). Kwas hialuronowy należy do grupy związków nazywanych glukozaminoglikanami. Sztama ten rozpoczął swoją dynamiczną karierę w kosmetologii kiedy stwierdzono, że w miarę starzenia jego skład w skórze zmniejsza się czysty kwas hialuronowy
. Glukozaminoglukany wszystkiego spośród elastyną i kolagenem są elementami podstawowymi struktury takich tkanek jak zwłoki tudzież cera. Glukozaminoglukany w połączeniu z białkami stanowią większą część macierzy pozakomórkowej.
HA sławę zawdzięcza przez wzgląd zdolności utrzymywania nawilżenia skóry.Połowa całego kwasu hialuronowego zawartego w organizmie człowieka znajduje się w skórze. 3/4 hołota naszego ciała stanowi wata, HA utrzymuje znaczną części tej wody (wodę hydratacyjną) w organizmie kwas hialuronowy cena
. Kontroluje oraz poziom płynu tkankowego, zawartego w macierzy pozakomórkowej.
Składniki HA w skórze maleje jak jeden mąż z wiekiem, co jest jedną z przyczyn zmian zawartości wody w skórze. Także promieniowanie UV powoduje dramatyczne zmiany w rozłożeniu tudzież dystrybucji HA. Co do jednego ze zmniejszającą się ilością HA w skórze, włókna kolagenowe dezorganizują się co prowadzi do charakterystycznych zmian starczych.
Badania wskazują, że najmniejsze cząsteczki kwasu HA korzystnie wpływają na odbudowę uszkodzonego naskórka (otarta skóra jeszcze raz pokrywka się nabłonkiem).
Działanie nawilżające HA związane jest kwas hialuronowy cena
spośród wielce silnymi właściwościami higroskopijnymi. HA w zwykły badania osłania skórę, tworząc klisza na jej powierzchni. Ma doskonałe właściwości łagodzące, efektywnie nawilża przesuszoną skórę ze skłonnościami aż do pierzchnięcia, zbyt wysuszoną. Wygładza, poprawia giętkość, ujędrnia. Porządnie nawilżona powłoka rogowa naskórka staje się w wyższym stopniu przepuszczalna w celu substancji czynnych.
Roztwór kwasu hialuronowego z przyczyny swej żelowej konsystencji jest uniwersalnym, łatwym aż do stosowania nośnikiem dla rożnych substancji aktywnych rozpuszczalnych w wodzie. Znajduje stosowanie w formulacji kremów, toników, mleczkach, lotionach w szerokim zakresie pH.
HA jest substancją biozgodną (nie wywołuje żadnej niekorzystnej reakcji po zastosowaniu – podraznienia, alergie, zaczerwienienie, pieczenie).
Rozpuszczalność
Dobrze rozpuszcza się w wodzie.
Stężenie w kosmetykach
Do 100% – przypuszczalnie istnieć stosowany kawa na ławę na skórę, choć przy bezpośrednim stosowaniu jest dozwolone odbierać pokrycie skóry filmem, wskutek tego także zalecamy aplikować w stężeniu aż do 20%.
Przechowywanie
W temperaturze pokojowej, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Bronić poprzednio dostępem bezpośredniego światła, powietrza zaś wilgoci.

Advertisements